top of page

Mis on enesekindlus ja kuidas seda tõsta?



Enesekindlus on teema, millega puutun päris palju kokku kohtumistel oma coachingu klientidega ja ka varasemas kogemuses müügijuhina müügiinimeste arengupartnerina.



Vastust tuli nāitama riiulist juhusliku valikuna välja tulnud raamat Dale Carnrgie “Rikkaliku elu valem”.



Enesekindlus on enesehinnangu lahutamatu osa. Su enesekindlus ja selle kõikumine on seotud negatiivse varasema kogemusega. Kui sul jääb puudu enesekindlusest, paned suurt rõhku sellele, mida teised sinust arvavad ja teed oma elu otsused selle abil. Läbi teiste arvamuse endale hinnanguid andes võid läbikukkumise hirmus hoiduda riski võtmisest ja jāād rahulolematuna paigale tammuma. Ära hooli sellest, mida teised arvavad. Nad võivad sind väga lihtsalt üle- või alahinnata. Kuni nad avastavad sinu tõelise väärtuse, sõltub sinu edu sellest, mida sa endast ise arvad ja kas sa ise usud endasse. 



Keskendu alutuseks enda aktsepteerimisele sellisena nagu sa parasjagu oled ja uuri enda tugevusi, tunnusta ennast kõige hea eest, millega oled hakkama saanud ning täienda seda nimekirja pidevalt - see tõstab enesekindlust. Selle baasilt loo endale toetav sisekõne, mida saad alati meenutdada, kui selleks vajadus on. Toetava sisekõne abil saad läbi minna ka kergematest aga tūūtutest negatiivsetest mõttemustritest.



Coachingu klientidega oleme lisaks eelöeldulse ka selleni jõudnud, et enesekindlust aitab tõsta, kui järjepidevalt tegutseda eesmärgi nimel, julgeda olla sealjuures haavatav ja ka seda välja näidata. Sealt tekivad uued edulood ja need võimendavad enesehinnangut. Kui enesehinnang kasvab, kasvab ka enesekindlus. Coacina aitan hoida fookuse olulisel, liikuda sihi suunas ja laenan inimesele usu, mida tal veel ei ole, kuniks ta oma usk endasse kasvab. Aga me ei oota, asum kohe teele. 



Teraapilise coachina on mul oskusi vaadatata sūgavamatesse kihtidesse ning vajadusel saan aidata piiravate uskumuste ūmberloomisel. Üks klient kunagi ūtles, et oleks ta varem teadnud, kui oluline ja ka hävitav on enda sisekõne ja kui palju paremaks saab, kui sellega teadlikult tegeleda, siis oleks ta juba ammu sellega algust teinud. Aga me ise ei nàe vahel…



Tegelen ka ise teadlikult ja pidevalt enda enesekindlusega meenutades oma tugevusi, jälgides oma sisekõnet ning jārjepidevalt tegutsedes seatud sihi suunas.



Kuidas on lood sinu enesekindlusega ja milliseid teotavaid tegevusi sa teed selleks et olla enesekindlam?



Comments


Tiina Tohver.jpg

Tere, mina olen Tiina!

Jagan oma postitustes  praktilisi nõuandeid ja nippe coachingust, meid piiravatest uskumustest ja nende muutmisest ning coachivast juhtimisest. 

Postituste arhiiv

Tags

No tags yet.
bottom of page